השתלת חניכיים

השתלת חניכיים מבוצעת כאשר ישנה נסיגת חניכיים הגורמת לחשיפה של שורשי שיניים או של שתלים. כלומר, כשרואים חלק משורש השן או בחשיפת המתכת של השתל.

הסיבות העיקריות לנסיגת חניכיים הן כדלקמן:

  • צחצוח שיניים וחניכיים בעוצמה חזקה ובאופן טראומתי, ולא על פי הכללים הנכונים. לפני ביצוע ניתוח השתלת החניכיים יש לקבל הדרכה נכונה כדי לשפר את ההיגיינה האורלית. למשל, שימוש במברשת שיניים רכה ואמצעי עזר נוספים.
  • דלקת חניכיים מקומית באזור מסוים או מחלת חניכיים כללית מתקדמת בכל הפה, הנגרמת כתוצאה מהצטברות רובד חיידקים על צוואר השן. הדלקת מתבטאת בשלבים הראשונים כאודם ונפיחות של החניכיים, מלווה בדימום בעת הצחצוח. בשלב מתקדם של המחלה חל הרס של העצם התומכת בשורשי השיניים, ומתרחשת נסיגת חניכיים וחשיפת שורשים. כותרות שיניים מתארכות ונוצרים מרווחים בין השיניים. חשיפת שורשי השיניים מלווה לעיתים ברגישות לקור. באופן כללי מחלת החניכיים לרוב אינה מלווה בכאבים, ולכן באחוז גבוה מהמקרים המתרפאים מגיעים לטיפול רק בשלבים מתקדמים של המחלה.
    החניכיים הינם רצועת רירית מקורנת (attached gingiva). חניכיים מקורנות ברוחב העולה על 1-2 מ”מ מאפשרים הגנה ושמירה על בריאות הרקמות הפריודונטליות התומכות בשורשי השיניים. נסיגת חניכיים וחשיפת שתלים חלה עקב מחלת חניכיים או כאשר יש חסר ברקמת חניכיים מקורנת.
  • טראומה מכאנית- גירוי כרוני של החניכיים על ידי חפץ זר כמו עגיל של פירסינג, או גירוד של החניכיים עם ציפורן או עיפרון.
  • טיפול אורתודנטי (יישור שיניים)- כתוצאה מהזזת השיניים במהלך הטיפול האורתודונטי, יכול להיווצר מצב בו השיניים מוטות ונדחפות מחוץ ל”מעטפת העצם” המקיפה אותן. במצב זה חלה נסיגת חניכיים וחשיפת שורשים, אשר יכולה להופיע בשן אחת או במספר רב של שיניים.

המקרים בהם רצוי לבצע השתלת חניכיים:
1. שיקולים אסטטיים- עקב חשיפת שורשי השיניים קו המתאר של החניכיים בעמדה גבוהה, ונראה במתרפאים עם קו חיוך גבוה.

2. אי נוחות ורגישות בצחצוח.

3. רגישות גבוהה לקור של שורשי השיניים החשופות.
4. יש מקרים שרצוי לבצע השתלת חניכיים בטרם ביצוע טיפול אורתודונטי.
5. לגבי שתלים כאשר יש חסר ברקמה מקורנת- לפני, במהלך או לאחר ביצוע השתל.
השתלת חניכיים היא פרוצדורה כירורגית מורכבת ועדינה, והכרחי קבלת תנאים טובים להצלחה.

בכל המקרים שקיימת דלקת חניכיים לסוגיה, יש לטפל במחלה תחילה. בשלב האבחנתי מבוצעת בדיקה מקיפה אצל רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט, כולל בדיקת כיסים וצארט). ככל שנסיגת החניכיים מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, כך ניתן להימנע מטיפולים מורכבים.

חשוב שהמתרפא יסגל הרגלי היגיינה אורלית נכונים ולא טראומתיים לפני השתלת החניכיים, כדי להבטיח הצלחה לטווח הארוך. כמו כן רצוי מאוד להימנע מעישון.

בניתוח השתלת חניכיים מכסים את פני שורש השן או השתל החשופים ברקמה. ישנן מספר אפשרויות וטכניקות להשתלת חניכיים:

  1. העתקת החניכיים (pedicle graft). בגישה זו מעתיקים את החניכיים מאזור הסמוך לאזור של חשיפת השורש.
  2. שימוש ברקמה עצמית מאזורים שונים בחלל הפה של המתרפא עצמו free graft)). העיקרי מרקמת החיך הקשה.
  3. קיימת אפשרות לעיתים לשימוש בתחליפים ביולוגיים שונים.

לסיכום, הגורמים המשפיעים על הצלחת הפרוצדורה של השתלת חניכיים כוללים שמירה על היגיינה אורלית טובה וללא טראומה בצחצוח והימנעות מעישון. ישנה חשיבות מרובה לאיזון מחלות סיסטמיות (כגון סכרת), גובה מעטפת העצם סביב לשורשי השיניים ועמדת השיניים.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

תחומי טיפול

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

מן התקשורת